TÜRKİYE'NİN İŞİTME MERKEZİ. BİZİ ARAYIN 0542 545 66 10
Web sitemize hoşgeldiniz.

Beni arayın

En tecrübeli ve dinamik odyolog ekibiyle birlikte çalışmanın verdiği güveni hissedin.

KVKK gereği iletişim bilgileriniz kesinlikle 3. parti bir firma ile paylaşılmaz. Kullanıcı politikaları

Yaş ilerlemesi ve iyi işitememe

2021-07-03 15:19:24
Yaş ilerlemesi ve iyi işitememe

Bu durum çoğunlukla iç kulaktaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Sesler dış kulak kanalımızdan girerek kulak zarını titreştirir bu titreşim kemikçikleri hareket ettirir. Orta kulaktaki bu kemikçikler sesleri yükselterek iç kulağa aktarmaktadır. İç kulakta salyangoz şekline benzeyen koklea dediğimiz bölgede içi sıvı dolu bir yapı bulunmaktadır. İç kulağa aktarılan ses sinyalleri burada ki sıvıyı hareket ettirir. Bu titreşimler, tüye benzeyen (sillia) hücreleri hareket ettirerek, kimyasal bir reaksiyon meydana getirmekte ve böylece ses sinyalleri elektirik sinyallerine çevrilmektedir. Bu sinyaller de işitme siniri vasıtasıyla beyne iletilmekte ve algılama meydana gelmektedir.

Zamanla iç kulaktaki özellikle yüksek frekansları ileten hücreler zarar görmekte ve işlevini yeteri kadar yerine getirememektedir. Örneğin yüksek frekansda yer alan s,f,t,h gibi fonemler yüksek frekans bölgesinde işlemlenirken d,b,m,n,e,u gibi fonemler alçak frekansları işlemleyen tüy hücreleri tarafından aktarılmaktadır. Bu durum da yüksek frekansları işlemleyen hücrelerin zarar görmesi cümle içerisinde (s,t,f,) gibi fonemlerin anlaşılmasını engeleyecektir.

Bu durum sesleri duymamıza rağmen özellikle kelimeleri anlamakta zorluğu meydana getirmektedir.

Yaşlandıkça işitme kaybını meydana getiren faktörler nelerdir?

Yaşlandıkça birçok faktör işitme kaybına katkıda bulunmaktadır. Özellikle meslek hayatı boyunca veya sosyal yaşamında sürekli yüksek sese maruz kalmak, iç kulaktaki özellikle yüksek frekanslı tüy hücrelerine zarar vermekte bu durumda sesleri algılamanızı engellemektedir. Bir diğer önemli durumda genetik mirastır. Aile kökenimizde işitme kaybı olan bireylerden de bize DNA ile aktarılan bu durum bir işitme kaybına sebebiyet verebilmektedir. Bir diğer durumda duyu hücrelerimizi etkileyen ototoksik etkiye sahip ilaç (örneğin bazı kemoterapi ilaçları) gruplarıdır. Aynı zamanda yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi durumlarda işitme kaybına katkıda bulunabilir.

background

İşitme kaybının hayatınızı ne derece olumsuz etkileyeceğini çok iyi biliyoruz. Yanlış bir cihaz tercihinin veya yeterli deneyime sahip olmayan uygulayıcıların bu durumu daha da çıkılmaz bir hale getireceğinin farkındayız. Ücretsiz işitme testimiz için sizi merkezimize bekliyoruz.

Sizi aramamızı ister misiniz?
KVKK gereği iletişim bilgileriniz kesinlikle 3. parti bir firma ile paylaşılmaz. Kullanıcı politikaları

Her kişiye özel işitme cihazlarımız

şimdi incele

ücretsiz ve evde test etme imkanı